Traditia Martisorului!

Martisorul are, potrivit specialistilor, o istorie deosebita. Ar fi unul dintre putinele obiceiuri pre-crestine, a carui traditie s-a pastrat si dupa crestinarea locuitorilor din spatiul carpato-danubiano-pontic. Pe langa faptul ca este denumirea populara a lunii martie, martisorul reprezinta funia anului care aduna in cele doua fire-alb si rosu-cele 365 de zile calendaristice. Vechile traditii, bucovinene, vorbesc despre martisor ca despre firul zilelor din fiecare an tors de Baba Dochia, in timp ce mergea cu oile spre munte, identic firului vietii fiecarui muritor tors de ursitoare la nastere. Albul ar insemna iarna, iar rosu ar fi vara ce va veni. In timp simbolul martisorului si-a pierdut semnificatia originala, devenind inceputul unei saptamani de sclavie pentru barbati. In saptamana 1-8 martie, barbatii care locuiesc in spatiul carpato-danubiano-pontic, au invatat ca trebuie sa le acorde femeilor atentia cuvenita, teoretic, in fiecare zi. In acest fel, ei s-au obisnuit sa bage aspiratorul, sa stearga praful, sa faca mancare, sa spele copilul la fund, sa mearga la cumparaturi, sa stearga paianjenii, sa socializeze cu vecinele octogenare cu chenar la ochi de la vizor care locuiesc pe aceeasi scara, sa se uite la telenovele, sa isi sune parintii sau prietenii in fiecare seara si nu in ultimul rand, sa stea 3 ore in baie cu spuma. Aceste lucruri se intamplau pana de curand cand semnificatia martisorului s-a schimbat din nou dupa o reteta originala.

Sursa foto : martisor.n-am-bani.basescu-e-bulangiu.femeile-sunt-toate-la-fel.e-criza.nu-va-mai-satura-Dumnezeu-si-Baba-Dochia.s-a-spart-teava-cu-politicieni.am-luat-martisoare-si-sunt-in-slip.cu-o-floare-nu-se-face-primavara-deci-nu-ti-o-iau.com.
Barbatii misogini din spatiul carpato-danubiano-pontic ar trebui sa stie ca de 1 si 8 Martie, femeile trebuie sa primeasca un show cu barbati care se dezbraca pentru ele!
Trimite acest blog unui prieten. Si dupa aia, baga aspiratorul!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce Faci Cand Te Deranjeaza Copilul Vecinilor Si Vecinii

Vecini nesimtiti la bloc? Cum scapi de ei!

5 Pui De Ciobanesc Carpatin Trebuie Sa Isi Gaseasca Stapani I Poze