Romania in Europa 2014

Romania in Europa este cea mai mare provocare a anului 2014. Romania in Europa este insa si un paradox, un non-sens in acest moment. Romania in Europa ar trebui sa insemne romani civilizati. Oricine a calatorit in Europa stie ce inseamna asta. Inseamna in primul rand respect pentru celalalt, respect pentru lege, respect pentru institutiile statului. Si mai inseamna ceva : respect din partea statului pentru cetatean. E suficient sa aruncam o privire in tramvaiul 21 sau in troleul 66, sa privim cetateni aruncand hartii sau chistoace pe trotuar sau de la balcon, cetateni care nu strang dupa nevoile firesti ale patrupedului pe care il patroneaza si pe care il scot la plimbare de doua ori pe zi ca sa ne dam seama ca Romania in Europa este un basm.
In 2014 vor fi de fapt mai multe provocari. Probabil mandatul premierului este sa ne scoata din zona de influenta a SUA si UE si nu se va opri pana nu va face asta pentru a proteja uriasa masinarie comunista, reorganizata dupa 1989 in partide, in special PSD la nivel administrativ-teritorial si sa ne plaseze pe orbita noilor centre de putere : Rusia si China. Din punct de vedere economic nu ar fi o problema. Americanii ne-au trimis Bechtelul si stim ce a urmat. Investitiile chinezilor pot fi utile. Sa nu uitam ca Polonia are un parteneriat strategic cu China, Ungaria se imprumuta de la chinezi. Legaturile estului Europei cu China s-au intarit din 2011 de la primul forum economic China - Europa centrala si de S-E de la Varsovia. Problema este ca apropierea de niste centre de putere in care democratia este o gluma seamana cu ceva trait de multi dintre noi inainte de 1989. Cum insa o mare parte a electoratului regreta acea perioada, iar o alta parte a electoratului nu a apucat acele vremuri si este prea putin instruita pentru a nu sesiza propaganda USL, mandatul premierului are toate sansele sa fie dus la bun sfarsit.
USL a invatat sa joace sah de la Traian Basescu. Mergi pe doua cai de atac, astfel incat electoratul cel mai primejdios sa piarda oricum. Ce vreau sa spun cu asta? Referendumul pentru modificarea Constitutiei suprapus alegerilor europarlamentare este cea mai desteapta miscare a USL. Cei de dreapta vor boicota referendumul. E greu de crezut ca vor merge totusi la vot pentru a alege PDL pentru a ne reprezenta in Europa. Cel mai probabil nu vor merge deloc. Votantii USL, scosi si cu forta din casa daca e nevoie de baronii locali care au primit o gramada de bani din fondul de rezerva al prim-ministrului anul trecut, vor vota pentru modificarea constitutiei dar si pentru USL sau PSD la euro-parlamentare. Chiar daca nu trece noua Constitutie, PSD castiga in Europa, iar socialistii la putere in Europa... Ofensiva impotriva socialistilor a inceput insa deja daca ne uitam in Franta. Probabil vor urma si alte lovituri, inclusiv in Romania. Dreapta ar trebui sa explice foarte clar oamenilor sa mearga la vot, sa voteze pentru europarlamentare dar sa nu voteze pentru modificarea constitutiei, astfel incat sa nu se produca pragul de 50%+1. Wtf? E prea complicat.
Si aici intervine adevaratul test al Romaniei. Va alege sa mearga pe calea Vestului, a civilizatiei si a sigurantei pe care o ofera statul de drept fiecarui cetatean sau va intoarce spatele Europei din dezinteres si lipsa de informare si cultura politica?
Uitandu-ma la electoratul activ, inregimentat politic si captiv al unor televiziuni de stiri, consider ca Romania nu e pregatita sa faca parte din Europa. N-a fost niciodata.


Foto : Cotroceni, ziua portilor deschise, 2009.
Uitandu-ma insa la SUA care si-a creat un cap de pod in Afganistan, Pakistan si incearca sa nu piarda Africa de Nord, uitandu-ma la interesul crescand al Chinei fata de estul Europei, la ultima vizita a d-nei Nuland la Bucuresti, inclin sa cred ca partida de sah inca se joaca. Pe plan extern, SUA nu vor abandona Romania si Republica Moldova, ba chiar, au cedat Ucraina pentru a avea liniste in zona Marii Negre, la noi. Pe plan intern, USL are un singur mare dusman : Justitia. Faptul ca Victoria Nuland a mers glont de la aeroport la DNA si abia apoi s-a intalnit cu presedintele, ar putea fi un semnal interesant.
Daca insa Romania iese din parteneriatele euro-atlantice prin vointa majoritatii alegatorilor, ar fi bine sa ne gandim la aceasta destinatie - Londra !

Trimite acest blog unui prieten. Altfel ti se sparge teava la baie cand nu esti acasa!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce Faci Cand Te Deranjeaza Copilul Vecinilor Si Vecinii

Vecini nesimtiti la bloc? Cum scapi de ei!

5 Pui De Ciobanesc Carpatin Trebuie Sa Isi Gaseasca Stapani I Poze