Cum Scapi De Credite In 2013

Presiunea pe romanii care au luat credite de la banci in perioada 2007-2009 a crescut enorm, o data cu intrebarea fiecaruia, fireasca : cum scap de credite. Acum ceva timp, Vasilescu de la BNR spunea ca : "este vorba de companii sau de oameni care sunt în necaz şi care nu au niciun fel de intenţie a fi rău platnic. Din păcate, însă, sunt foarte multe tentaţii de a nu plăti“, indemnand firmele si populatia sa mearga la banca sa incerce o intelegere. In 2013 daca vrei sa iti usurezi viata faci 2 lucruri : te duci la banca si incerci sa restructurezi un credit, cu riscul de a plati mai mult sau refinantezi. Ca sa refinantezi te costa mai mult. Ca sa restructurezi, e greu daca nu imposibil. Acum, fie d-l Vasilescu este un papagal pe care nu il asculta bancile, fie a mintit cu nerusinare. Celebra Ordonanta 50 a fost facuta praf. Acum se reia subiectul dar conditiile pentru ca bancile sa fie obligate sa restructureze credite(pana la urma, in propriul castig) sunt la fel de praf, atat pentru banci cat si pentru clienti. Mai mult pentru clienti.
Prin urmare, bancile, punand presiune pe Parlament, cu acceptul BNR si al creditorilor de afara au facut in ultimii 4 ani urmatoarele lucruri : au numit camataria risc de schimb valutar si comisioane ciudate( acoperiti de avertismentele guvernatorului BNR ca nu e bun creditul cu buletinul), au oprit orice posibilitate de negociere in cadru legal intre client si banca( acoperiti de indemnul consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, ca firmele si oamenii sa mearga la banca si sa discute pana sa intre in imposibilitate de plata), situatie in care nici mama avocatilor nu te poate scoate la liman, au transformat rambursarea anticipata intr-un mecanism care obliga un client sa devina rau-platnic. Si aici e un lucru interesant. Orice client care are mai multe credite va scapa de fiecare dintre ele, impingand la limita executarii silite, rambursarea celorlalte. Fie va intarzia pana intr-o luna cu plata, platind in alta parte, fie va urmari daca exista cereri de executare silita la judecatorie din partea bancii, pentru a putea contesta, cu acte de bun platnic ce-i drept, decizia bancii, in 15 zile, fie va dovedi bunavointa, punand in cont uneori cate o suma, fie va discuta direct cu recuperatorii carora bancile le-au vandut creantele. Acelasi Adrian Vasilescu spunea ca bancile sunt absolut necesare economiei. Incep sa cred ca BNR nu a fost atat de idioata cand a permis creditul cu buletinul prin 2008 sau acumulare de credite pentru achizionarea unui apartament(avans pe nevoi personale, urmat de ipotecar). Reactia fireasca va fi ca tot ce inseamna clasa de mijloc, cat de cat civilizata, nu se va mai apropia de banci in urmatorii 10 ani. Daca sistemul nu va face implozie, bancile se vor orienta catre oferte bune pentru firme si oferte la fel de bune, ca in Vest, pentru persoane fizice. Altfel, vor disparea.
Nu stiu daca aceasta reactie a clasei de mijloc a fost luata in calcul de BNR dar au provocat-o, poate fara stiinta, finantistii. Ceea ce uita insa bancile este ca lacomia de a da credite unei singure persoane chiar dincolo de gradul de indatorare prin 2007-2009 se va intoarce impotriva lor. Iar motivul este simplu : daca sotia lui Dinu Patriciu poate cere ajutor de la stat pentru a obtine jumatate din averea lui pentru ca n-are bani de impozit(zeci de milioane de euro), sunt unii din clasa de mijloc care au fost suficient de inteligenti incat sa nu se casatoreasca si sa-si permita, repet, la limita executarii silite, sa jongleze cu regulile lor, ale bancilor, pana cand vor scapa de creditele, uneori, impovaratoare, pana la inuman. Si inteligentii astia nu vor mai calca vreodata in banca. Iar ei, cred eu, sustin acum si bancile si, implicit, economia si statul. Si probabil vor pleca. Sau vor intra in banca pe covorul rosu. Pe care vor urina si vor pleca.


Trimite acest blog unui prieten. Altfel ti se sparge teava la baie cand nu esti acasa, platind rate! :D

Comentarii

  1. Very good post! We are linking to this particularly great post on our website.

    Keep up the good writing.

    Check out my site ... Static eliminator

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Ce Faci Cand Te Deranjeaza Copilul Vecinilor Si Vecinii

Vecini nesimtiti la bloc? Cum scapi de ei!

5 Pui De Ciobanesc Carpatin Trebuie Sa Isi Gaseasca Stapani I Poze