Cum Ne Afecteaza Stergerea Datoriei Greciei Si Salvarea Euro Update 1 nov 2011

Citeste si cum ne pacalesc bancile si cum ne minte BNR
Update 1 noiembrie 2011 : premierul Greciei a cerut referendum. Grecii trebuie sa spuna daca sunt de acord sau nu sa primeasca ajutor pentru care vor plati sute de ani. Grecia isi pregateste iesirea din zona euro. 
Stergerea datoriei Greciei cu 50% si practic salvarea pe moment a zonei euro ne afecteaza altfel decat am crede. Practic, prin stergerea a jumatate din datoria Greciei, insemnand vreo 100 de miliarde de euro, obligatiunile statului grec nu doar ca nu mai sunt rentabile, dar au devenit de-a dreptul riscante. Ce inseamna asta? Inainte ca o banca, un fond de investitii sau o banca de investitii sa fi cumparat obligatiuni emise de greci, s-a asigurat si a platit, sa zicem 1 euro, ca in momentul in care aceste obligatiuni devin, posibil, neprofitabile, sa incaseze si de 10 ori mai mult. Se poate obtine asta la mica intelegere cu asiguratorul pentru ca aceasta piata nu e reglementata. E ca si cum, eu ii spun asiguratorului ca ii dau 1 euro dar la primul cutremur mai mare de 4 grade, el trebuie sa imi dea 10 sau 100 de euro pentru ca locuinta mea s-ar putea prabusi. La primul cutremur mai mare de 4 euro, el imi da banii, ii dau lui 30 si mie imi raman 70 de euro. Facuti dintr-un singur euro. Asta e credit default swap sau CDS-ul de care tot vorbeste presedintele Traian Basescu. Asa e si cu obligatiunile grecesti. In momentul in care liderii europeni au decis stergerea a 50% din datoriile lor, obligatiunile pe care Atena le-a emis devin periculoase. Cei care le-au cumparat, respectiv bancile mari europene, state, chinezii poate, se pot duce la asigurator sa ii spuna : noi credem ca aceste obligatiuni nu vor mai da randamentul stabilit in contract, prin urmare cerem sa ne achitati polita de risc(CDS). Bancile si fondurile care au cumparat obligatiuni grecesti au in acest moment de castigat de pe urma asiguratorului. Nu stim cine este acest asigurator dar e sigur unul mare si, sigur, va da faliment sau va fi finantat de stat ori de UE asa cum s-a intamplat cu AIG in Statele Unite. AIG a luat cate un dolar de la oricine voia sa isi faca o polita de risc in caz ca anumite obligatiuni garantate cu ipoteca nu mai dadeau randament. Brusc, nicio obligatiune nu a mai dat randament, iar AIG a trebuit sa plateasca aceste credit default swap pana a ramas fara lichiditati si a cerut ajutorul bancii centrale americane, FED. Scenariul se repeta acum in Europa. Daca chinezii au luat un euro ca sa asigure riscul obligatiunilor grecesti, in acest moment, criza se muta la ei. Sau poate nu, ca ei au multi bani. Daca e vorba de un asigurator european, va plati fondul comun al Uniunii, tocmai suplimentat cu 1000 de miliarde de euro. Castiga oricum bancile care aveau obligatiuni grecesti : o data pentru ca Sarcozy si Merkel au hotarat sa le recapitalizeze din banii stransi de la contribuabilii europeni(asa cum au fost salvate si bancile americane dupa colapsul Lehman Brothers din 2009) si a doua la mana din asigurarile de risc pe care si le-au facut bancile respective pentru obligatiunile grecesti la un asigurator anonim dar care va plati cu varf si indesat.
Nici macar China nu mai e viitorul, my friend. Astia joaca leapsa cu criza. America a dat-o Europei, Europa o da Chinei, probabil, China o va da Rusiei sau direct Americii inapoi ca, pana la urma, piata americana e plina de produse importate din China. Si in timpul asta noi ne batem capul cu criza, in loc sa traim viata noastra, nu a altora, vorba lui Steve Jobs!


Trimite acest blog unui prieten. Altfel Angela Merkel iti va sparge teava la baie cand nu esti acasa!
Citeste si de ce ar fi bine sa trecem la moneda statului Botswana!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce Faci Cand Te Deranjeaza Copilul Vecinilor Si Vecinii

Geoana, din lac in putz, via Birchall?!!

Vecini nesimtiti la bloc? Cum scapi de ei!